Wednesday, July 3, 2013

CERITA IVF KAMI.....

assalamualaikum...

dah lama xmnjenguk blog ni....nk crita apa ek?? hmmmm.... cerita ivf kami....

sebenarnya arini dah dpt result, 'negatif' ..... sedey?? aku baru je lpas brbakul mngis.... aku sbnrnya dah redha...sbb sblm appoinmnt dgn dr arini dah ada bleeding yg sikit tp fresh blood yg kuar...so bad sign lar...beberapa ari ni dah cube mengajar hati utk tabah n sabar, shga jmpa dr nasir td...alhamdulillah, xde air mata yg aku titiskan....tp ble blik rumah, aku duk sorang2 ni, mmg mmrlukan mental yg kuat...n finally gugur jugak air mata ni....sedey sgt.... call mak td pun tersedu2 mngis...malu plak...huhuhu...

bukan apa, smlm...mak ada call, n bgtau...'klang, mak n ayah buat solat hajat, smga ada brita gmbira esok, insyaaAllah...brsgka baik dgn Allah....' n mcm2 lar... tu yg lg sdey arini.... n mcm2 aku pkir.... semua ttg orang lain.... ckp org n mcm2... aku kna kuat, n aku kna bgn mncari kekuatan semula....nasib bek aku skang unpaid leave, so xde lar nk mngadap kwn2 kt sekolah yg sure tanya soalan mcm2..apa aku nk jwb ek??? kalo org len tanya.?? blh x aku senyum jer...hehehe.. byk yg aku bljar slma 2ww (two week wait) ni....aku xblh sedey2... bersyukur Allah bg ujian ini, sekurang2 nya ujian ini mndekatkan kita dengan Dia.... supaya kita byk muhasabah diri sdri..... Ya Allah, aku mnangis bukan kerana aku xredha dgn ujianMu, tetapi hambaMu ini sgt lemah ya Allah....jangan Kau jauhkan aku dariMu ya Allah......dekatkan hati2 kami dgn Mu ya Allah....

korang yg nak buat ivf, perlu kuatkan mental, sntiasa positif...rileks....

ok, meh nk crita....aku buat ivf kat hsnz, kuala terengganu, pakar dr nasir...

2 bulan sblm ivf, kita diberi ubat utk atur period kita supaya blh sama dgn tarikh utk injection(kat perut)....yg diorg/ phk hospital tntukan, ops..lupe, tarikh brmula jun or july shgga hujung tahun, tapi tarikh utk buat ivf xsama dgn iui, mksudnya utk buat ivf ni, hanya 3 org je blh masuk nma utk tarikh yg diorg dah tetapkan....coz embriologist diorg ada sorang je...

lpastu injection brmula day2 period, aku guna gonal f, coz dah biasa, dgn dos yg agak tggi jugak, 225 iu....pastu selang sehari dr akan observe telur, on day 6@7 aku pun xigt...aku kna inject satu lg ubat, cetrotide (ubat ni utk pstikan telur xpecah or matang) coz dr akan tntukan ble ia blh pecah  so dua injection lar sehari....n finally, on day 11@10, (xigt jugak, tarikh die sume dlm tablet, mls nk tgk) last injection iaitu 36 jam sblm opu (ovum pickup) kita pggl apa ek injection ni...aku xigt, yg aku igt, jarum die cm besar n pjg ckit, coz ble aku tarik, jarum tu smpai ikut perut...perghhh...tp xskit, insyaaAllah.....

masa opu ni, kita akan dibius, sehingga beberapa jam xsdr....tp procedure ni brlku dlm sejam je kot.... selebihnya duk dlm ward kecik yg disediakan tuk kita, pastu sdr, blh bgn, xpening, minum air....n blh blik...lpas opu ni lar embriologist akan buat proses ivf or icsi, mcm kami icsi, tu korang blh tanya cik google, ops lupe lg, masa kita wat prosedur opu tu, suami pun kna keluarkan sperm.... lpas tu, embriologist nye kerja... n masa aritu, kita akan tau lar bpe telur yg ada....mcm aku, ada 7 telur yg ok...

lpastu kita akan tggu hospital call, utk next procedure iaitu et (embrio transfer), masa ni brdebar jugak, coz xtau, adakah telur kita semua ok, or adakah sperm n telur tu ok....mcm aku, opu on sunday n o&g tu call ari selasa....so ari rabu blh wat et..... masa sblm et tu, dr bgtau ada 3 jer embrio kami so xpyh frozen, dr masukkn semua....2 embrio gred 1,  1 embrio gred 2....procedure et sama cam iui, sekejap n xsakit....

lpas tu brmula lah 2 week wait.... tp dgn hsnz, kuala terengganu dr bg appoinmnt lps 3 mggu....mcm aku, mcm2 lar aku rasa, hari ke 3 slps et tu aku kmbung yg teramat...ataupun ohss(over hyperstimulation syndrom)... hmpir nk g hospital tp aku thn...n alhamdulillah....tp sesapa yg buat ivf n iui ni biasa kot dgr ohss, cume kna hati2, kalo truk sgt better refer pd pakar ivf jugak...blh bwk maut k....yg lainnya...nk kgsi, aku amik cuti tanpa gaji tuk relaks je kt rumah, kje rumah brt2 pun aku xbuat, stkt basuh pggan je lar...mkn pun husbnd yg prepare, mak n ayah ada dtg masa mula2 slps et, n jge smpai 10 ari...alhamdulillah...lpas tu husbnd lar yg mainkan peranan...

 cuma nk igtkan....selalu mengaji, buat solat sunat, bce doa nabi zakaria n cari lar apa2 sumber atau doa, byk bce buku2 motivasi, jgn stresss....insyaaAllah kalo Allah berkehendak, jika Allah kata jadi maka jadilah...sesunggunnya Allah berkuasa atas tiap2 sesuatu...sentiasa brsgka baik dgn Allah....mntalah dgn Allah nescaya Allah akan prkenankan...cuma kita jgn gesa, atau tntukan bile masa kita nak, sbb Allah maha mengetahui apa yg terbaik buat kita....

insyaaAllah, saya xakan berhnti berusaha...dgn apa cara sekalipun, cume skarang saya kna bersihkan diri saya dlu, coz trlalu byk drugs dlm bdn, utk pgtahuan,saya start dr last year...non stop, so saya nk stop dr sbrg ubat....n saya akan mula semula nt, semoga Allah beri kekuatan pada saya dan suami.... saya xpernh menyesal atas apa yg brlaku, saya bersyukur atas ujian ini....dan ble saya toleh kebelakang, byk nikmat yg Allah telah beri pada saya, keluarga yg menyokong saya...suami yg sgt baik pada saya, pkrjaan yg baik utk kami, insyaaAllah dan mcm2 lg....cume Allah xberi lg kami zuriat....dan insyaaAllah kami akan terus meminta, semoga Allah perkenankan doa kami....

akhir sekali saya nak igtkan diri saya sdri, bersyukur dgn apa yg kita ada, sekurang2nya kita bukan kehilangan org yg kita sayang, cume kita blm memiliki apa yg kita inginkan, mintak lah sentiasa dan jika dgn izin Allah...insyaaAllah....satu hari nt semoga Allah perkenankan doa kita....

wallahua'lam.... ini lah sdkit prkgsian saya... sekurang2nya kurang skit kesedihan ble berbloging ni....

ps : lupe nk info kos ivf di hospital kuala terengganu ni below than 5k....alhamdulillah...kalo iui free for gov n kalo non gov, byr 45 inggit je...

sekian...salam...




































4 comments:

Steve Finnell said...

YOU ARE INVITED TO FOLLOW MY CHRISTIAN BLOG

nuriz iman said...

Salam dear..semoga tabah..insha Allah diberikan kekuatan untuk dear cuba sekali lagi,don't give up ok!

amarra batrisya said...

jgn putus asa..insyaaallah, Allah akan dgr n makbulkan doa kita yg ikhlas..teruskan berusha ya..

lily min said...

Lama x queue kat hsnz ni....brp lama ye tggu